Thuisleefwijzer en SVRZ: ontmoet Janny

Thuisleefwijzer en SVRZ: ontmoet Janny

Vandaag maken we kennis met Janny van SVRZ. Janny is beleidsadviseur en samen praten we over haar visie binnen het domein technologie en informatie. SVRZ is een specialist in ouderenzorg in Zeeland. SVRZ biedt een totaalpakket van zorgdiensten waarbij wonen, zorg en welzijn op elkaar afgestemd zijn. Sinds de SOW-tranche 1 vorig jaar hebben SVRZ en Thuisleefgroep samen opgetrokken om de Thuisleefwijzer binnen de organisatie vorm te geven en te implementeren.

Janny vertelt over de verschuiving binnen het zorgdomein omtrent innovatie: “Vijf jaar geleden was technologie binnen de zorg nog erg eng. Toen daar de eerste oplossingen kwamen, vond men dat heel ‘wild’.”  Aldus Janny. “We zijn een tijd geleden begonnen met onderzoek naar innovaties die nuttige bijdrage leveren aan zorg in de verschillende domeinen, in relatie tot positieve gezondheid. We hopen nu met de Thuisleefwijzer meer bewustzijn te creëren bij de medewerkers over alle innovatieve mogelijkheden. Daarnaast willen we de Thuisleefwijzer inzetten bij eerstelijns zorgmedewerkers en cliënten om meer aan preventie bij de burger te doen.”

Janny geeft als voorbeeld: “Onze cliënt heeft een zorgvraag; zij wil graag dat haar rug gewassen wordt. Samen met de (zorg)professional of mantelzorger wordt er naar de mogelijkheden gekeken via de Thuisleefwijzer. Zo kijken we of een cliënt al geholpen zou zijn met misschien een hele simpele oplossing zoals een verlengstuk om toch zelf de rug te kunnen blijven wassen. Voor de professional geeft het een inkijkje in alle mogelijkheden die er bestaan, zodat de extra beschikbare tijd besteed kan worden aan wat zij het liefste doen: zorgen voor de client. Janny vertelt dat mensen vaak denken dat technologie iets heel groots en engs is. “Overal waar een stekker aan zit, lijkt moeilijk. Maar het kan ook heel klein zijn, Face-timen, kan bijna iedereen. We moeten techniek ook niet groter maken dan dat het is.”

Technologie & preventie

Samen praten we over de toekomst van de zorg. “We kunnen straks niet meer bij iedereen achter de voordeur komen, dus we moeten veel meer aan preventie doen.” Aldus Janny. “Op de korte termijn hopen we met de Thuisleefwijzer dat men eerder naar zelfstandige oplossingen kijkt, zodat we allemaal prettig (thuis) kunnen wonen. En ja de toekomst, wie weet? Misschien denken we dan wel aan een extra stukje techniek zoals een wasrobot bijvoorbeeld. Als de wijkverpleegkundige mij helpt om medicatie in te nemen, vind ik het geen probleem als het wassen door een stukje techniek wordt overgenomen. Die hoeft ik tenminste niet uit te leggen als ik een keer chagrijnig ben ;).”

De technologie speelt een belangrijke rol bij het toekomstbeeld van de zorg. “Ik denk dat we vooral moeten kijken naar het stukje technologie wat al bekend is bij de cliënt, aangevuld met innovatieve hulpmiddelen. Het is vooral van belang dat het hulpmiddel op de behoefte van de cliënt is afgestemd. Het moet niet meer werk opleveren, keep it simple & zusterproof!”

Thuisleefwijzer bij SVRZ

Janny vertelt over het doel van de inzet van de Thuisleefwijzer bij SVRZ. “In eerste instantie willen we meer bewustzijn creëren bij de wijkverpleegkundige dat soms een probleem gemakkelijk kan worden opgelost met een stukje techniek. En als tweede hopen we dat mensen langer op een comfortabele manier (thuis) kunnen wonen.”

De belangrijkste tip die Janny meedeelt over innovatie is ‘doe het samen’. “Het allerbelangrijkste om in je achterhoofd te houden is: wij kunnen wel allemaal dingen bedenken, maar het werkt pas echt als de cliënt (en daarmee de mantelzorger/professional) de toegevoegde waarde voelt van het stukje techniek. En dan is het fijn dat we met een tool als de Thuisleefwijzer deze toegankelijk kunnen maken.” Aldus Janny.

thuisleefwijzer-en-svrz

Wil je meer weten over de Thuisleefwijzer en wat wij voor jouw organisatie kunnen doen? Check dan hier alle functionaliteiten! 

Delen op Social Media!

Volgende bericht

Want we hebben je nog zo veel meer te vertellen!